Zaterdag, 30 september 3023

Tja. Er is iets gebeurd, waardoor we toch iets willen uitleggen. Iemand belde ons dat hij 2 kittens via marktplaats had genomen. Gratis. Want (hier komt ie): "In het asiel moet ik 175 euro per stuk betalen!"

Dat klopt. En de dierenliefhebbers die al langer dieren hebben, weten waar dit bedrag van het asiel vandaan komt. De moederpoes is vermoedelijk op straat gevonden, ziek en uitgedroogd. Dus opgehaald door de dierenambulance (dat kan niet gratis). Daarna gingen ze door naar het asiel en die brachten haar naar de dierenarts (en kregen de rekening). Daarna  extra speciaal voer gekocht (4 euro per blikje), zodat ze vlug opknapt. Ze is tenslotte duidelijk zwanger. Meerdere weken gevoerd en daarna kwam de bevalling, Hopelijk ging die goed, anders wacht er weer een dierenartsenbezoek.

Moeders is intussen door het asiel ook ingeënt, gechipt en ontwormd. Hoeveel kost dat? 100 euro of zo? Daarna worden er maar liefst 6 kittens geboren. Toevallig waarschuwden wij onlangs nog een kennis dat ze haar kat moest laten steriliseren, want een kitten 2x inenten, chippen en ontwormen, dat kost samen 120 euro per kitten. De kennis luisterde niet en eindigde met 6 kittens. Maal 120 euro dierenarts. 840 euro. Steriliseren was goedkoper geweest. We hebben haar aangeboden de poes op onze kosten te laten steriliseren, maar nee, er moest eerst een nestje komen. Leuk voor de kinderen.

Het asiel in uw woonplaats is geëindigd met deze moederpoes met kittens. Daar is een gebouw voor nodig en medewerkers. En zij eindigen dus ook met de ENORME kosten. En ja, dan vragen ze 175 euro om nog een beetje gelijk te eindigen met de onkosten.

 

Nog een verhaal. Wij doen dit al jaren, 40 jaar zelfs. 30 jaar geleden waren wij bij een andere stichting aan het werk. Eén van de vrijwilligers nam de moederloze kittens mee naar huis. Dierenartsrekening van 3.000 gulden. Alle kittens gingen dood. Maar wél dus eindigen met een rekening van 3.000 gulden.

Dat. Is. Niet. Op. Te. Brengen.

Een andere kennis belde ons vorig jaar: er moest een kat weg bij bekenden van deze kennis en of wij deze kat konden opnemen. Nou, nee. Wij krijgen 1x per week zo een verzoek en beginnen daar niet aan. Die kat moet naar het asiel. Zegt de kennis verontwaardigd (!): "Ja, maar dan moet ze 80 euro afstandsgeld betalen!"           Moet ze bij ons ook, antwoordden we.       Verbaasde kennis: "Maar jullie zijn toch een stichting????"

Ja? En?          Elk asiel is een stichting. Elke dierenambulance is een stichting. En wij moeten ook vechten om geld op te halen. 

Op dit moment horen we al het hele jaar door, dat de donaties bij onze collega-stichtingen terug lopen. Maar onze kosten blijven doorlopen.

Ook horen we dat volgend jaar, 2024, nog veel slechter gaat worden dan 2023. Vooral de minima gaan er weer op achteruit. Het gevolg? Nog meer katten die niet gesteriliseerd worden, nog meer op marktplaats aangeboden gratis kittens. Nog meer kittens die mensen niet kwijtraken, waarvoor ze geen voer kunnen kopen en dus maar in het bos of in het park gooien. De moederpoes is dan nog steeds niet gesteriliseerd, dus het volgende nest komt er enkele maanden later alweer aan.

 

De 2 kittens waarmee we dit dagboek begonnen, gaan alsnog bijna 175 euro kosten. Want elke 2 maanden inenten, ontwormen, chippen. Deze kittens zijni nooit naar de dierenarts gebracht voor een check up. Terwijl het asiel nu met 2 gezonde, door de dierenarts nagekeken kittens in zijn maag blijft zitten.         Duurkoop is vaak goedkoop.        Hierbij willen we ook vermelden dat steeds meer dierenartsen aan de bel trekken: die krijgen doodzieke kittens in hun praktijk binnen, van (goedbedoelende) mensen die ze gekocht hebben voor weinig geld of gratis hebben meegekregen. En de dierenarts kan dan vaak niet anders doen dan ze in te laten slapen. Zo ziek zijn die kittens.

 

Zo. Dat moesten we even kwijt. Want de asiels PUILEN weer uit van de dieren. Het is erger dan ooit. En de asiels knappen de klerezooi van anderen op. Ze moeten wel, want anders worden de dieren de dupe.

Mensen, fijne zondag!

 

Zaterdag, 23 september 2023

 

UPDATE: GUUS IS WEER THUIS. Guus is een enorm drukke verkeersweg overgestoken (de 3e, in een maand tijd) en bij een echtpaar de tuin ingelopen, die zelf 7 katten hebben. En dit echtpaar gebruikte hun verstand wèl.  De hele wijk was inmiddels volgehangen met flyers over Guus en binnen 10 minuten werd het baasje gebeld. En hij kon Guus zó pakken, in een vervoersmand doen en mee naar huis nemen. Veilig en wel.

 

HET VERHAAL.

Graag even uw aandacht voor Guus. Kater Guus is een maand geleden weggelopen, ergens bij de Haagse Westduinweg en onze voormalige buurman belde ons - wanhopig- of wij nog tips hadden. Amivedi? (check) Briefjes in de brievenbus? (Gauw alsnog gedaan) Briefjes op lantaarnpalen? (Check) Maar geen enkele zichtmelding, geen enkele. Chip? Check en aangepast in de computer als zijnde "vermist". Na 4 weken.... merkt de buurman op één of andere facebook pagina (vermist in die wijk) van een of andere Haagse wijk, dat er door iemand al 3 dagen een kater wordt gevoerd in zijn garage. Als de buurman vlug vlug reageert, is de kater (ja, het is Guus, duidelijk) alweer losgelaten. En ook nog eens een paar straten verderop. Dus gisteravond horen wij dit. In de stromende regen liep onze ex-buurman op de Haagse Kerkhoflaan naar zijn Guus te zoeken.

Als men gewoon op de amivedi-site had gekeken (dé nummer 1 zoekpagina voor vermiste huisdieren), dan was Guus al lang en breed (en veilig) thuis geweest en had hij niet in de stromende regen ergens hoeven te schuilen. Verder loopt Guus nu in de richting van de drukke verkeersweg Scheveningseweg en is hij blijkbaar al de drukke Nieuwe Parklaan overgestoken.

Als men Guus even 5 minuten mee genomen had naar een dierenarts, chipreader eroverheen, piep piep, Guus gered, onze buurman zielsgelukkig. Nu hebben we grote kans dat Guus een ongeluk overkomt. Dat kan hem zijn leven kosten of het kan zijn eigenaar z'n portemonnee kosten aan dierenartskosten.

Als je iets doet, doe het dan alstublieft goed...

Dinsdag, 19 september 2023

We hebben een nieuwe voederplek erbij. Oudere man  voerde (gezellig, dacht ie) 2 kleine katjes. Afijn, onze vaste volgers snappen wel: het zijn er inmiddels al 9. Vangkooien ingeladen en we hebben er al 7. Die laatste 2 ontsnappen ons ook niet.

Zaterdag, 9 september 2023

Warm en druk! Katten voor pampus op de koele plaats achter de opvang. Gratis Voer opgehaald voor de Spaanse asiels van Stichting Friends of Animals, alsmede enkele hamsterkooien, doorgebracht naar onze Westlandse dierenopvang-collega's. Vele zakken met oude handdoeken en lakens werden bij onze voordeur gezet. Gedeeld met (wilde) vogelopvangen Den Haag en Hoek van Holland. IJs uitgedeeld aan vrijwilligers en Poolse buren, die terugkwamen van hun vroege werkzaamheden. (Die zien we al om half 6 vòòr de deur staan wachten op het busje, dat ze ophaalt)